דבורת הדבש נמנית עם קבוצת החרקים. גופה בנוי משלושה חלקים: ראש, חזה ובטן. היא בעלת שלושה זוגות רגליים ושני זוגות כנפיים, ועל גופה מצויות שערות רבות, אשר עליהן נאספת אבקת הפרחים. בצידה התחתון של בטן הדבורה יש בלוטות שמפרישות דונג, באמצעותו היא בונה את חלת הדבש.
 

מי בכוורת?
כוורת הדבורים שוקקת חיים. יש בה אלפי פועלות, מאות זכרים ומלכה - אם אחת.

הפועלות:
מרגע צאתן לאוויר, עמלות הדבורים ללא הרף: בשלושת הימים הראשונים לחייהן הן מנקות את התאים ומכינות אותם לקליטת ביצים חדשות, שאותן מטילה המלכה. לאחר מכן, עוסקות הדבורים בהזנת הזחלים באבקת פרחים ובדבש, ובהאכלת המלכה במזון מלכות שמייצר גופן. בהיותן בנות שבועיים הן בונות את תאי חלות הדבש, באמצעות דונג המופרש מבלוטות מיוחדות בגופן. בניית חלות הדבש נמשכת כשבוע ימים, ולאחריה הן יוצאות מן הקן, לאיסוף צוף, אבקת פרחים ומים - תפקיד אותו הן ממלאות עד סוף ימי חייהן.
את כל התפקידים המוטלים עליהן, מבצעות הפועלות יחד, והתקשורת ביניהן מתקיימת באמצעות חומרים כימיים, שמפרישה מלכת הכוורת מגופה, הנקראים פרומונים.
בשל המעוף הממושך במהלך חייהן, מתנוונים ומתנתקים השרירים של הדבורים, והן מתות תוך מספר שבועות מיום היוולדן.


הפועלות מטפלות בביצים: הן מוסיפות לכל תא מזון,
המורכב מדבש ומאבקת פרחים וחותמות את התאים בדונג
מלכת הכוורת:
הדבורה המלכה מתפתחת מביצית רגילה המוטלת בתא מיוחד בכוורת. היא הדבורה הגדולה ביותר בכוורת, והיחידה שמסוגלת להטיל ביצים. היא גם חיה זמן רב יותר מהפועלות - בין 3 ל- 5 שנים. המלכה כמעט שאינה זזה ממקומה, והיא יוצאת מהכוורת רק בעת מעוף הכלולות שבמהלכו היא מופרית. היא לא מייצרת דבש, ותפקידה הוא שליטה על הכוורת והטלת ביצים. בכל יום היא מטילה כ-2,000 ביצים מופרות. אם בוקעת מלכה נוספת בכוורת, מפנה לה המלכה הוותיקה את מקומה ועוזבת את הכוורת עם חלק ממשפחתה.

הזכרים:
תפקידם היחידי של הזכרים בכוורת הוא הזדווגות עם המלכה והפרייתה בעת מסע הכלולות. במסע זה, עפה המלכה מן הכוורת, והזכרים יוצאים בעקבותיה. הראשון מבין הזכרים שמגיע אליה, זוכה להזדווג עימה. מיד לאחר ההזדווגות הוא נופח את נשמתו.
גופם של הזכרים אינו מותאם לאיסוף צוף ואבקה, אין להם בלוטות דונג והם חסרי עוקץ. הם אינם מסוגלים לאכול בעצמם והם מוזנים על ידי הפועלות. בדרך כלל, אחרי מסע הכלולות, מגרשות הפועלות את הזכרים מהכוורת, והם מתים.

 

ייצור הדבש – מלאכה לא פשוטה!
הדבורים מייצרות דבש בעונות הפריחה. הן מוצצות את הצוף מן הפרחים באמצעות לשונן הארוכה, ומאחסנות אותו בתוך קיבת-צוף מיוחדת בגופן. כשהן מגיעות לכוורת, הן פורקות את הצוף לתוך החלות והופכות אותו לדבש. חלק מהדבש נאכל מיד, וחלקו מאוכסן בתאים שאותם מכסות הפועלות בדונג, ומשמש את תושבי הכוורת בתקופות ללא פריחה.
הדבורים עובדות קשה מאוד על ייצור הדבש: על מנת לייצר כחצי קילו דבש, עליהן לעוף כ-70,000 קילומטר ולבקר לפחות בשני מיליון פרחים! כל פועלת מייצרת במהלך חייה כ-1/12 כפית דבש בסך הכל.
כיום ישנם מעל 400 סוגים שונים של דבש, הנבדלים זה מזה בסוג הפרח ממנו נלקח הצוף.
ריקוד הדבורים
אחד מאמצעי התקשורת של הדבורים הוא ה"ריקוד": כשפועלות מוצאות פרחים עשירים בצוף ובאבקה, הן מודיעות על כך לפועלות האחרות ע"י "ריקודים" מיוחדים שהן מבצעות על פני חלות הדבש. "ריקודים" בצורת עיגולים פירושם שמקור המזון נמצא קרוב לכוורת. "ריקודים" בצורת שמיניות פירושם שמקור המזון מרוחק. אם הריקודים ממושכים, זה סימן שמקור המזון עשיר מאוד בצוף ובאבקה וכדאי למהר לשם...

העוקץ
עוקץ יש רק לפועלות, והוא משמש להן אמצעי הגנה. העוקץ מצוי בקצה בטנן, ובתוכו צינור ארס. בעת עקיצה, אין הדבורה יכולה להוציא את העוקץ מהגוף הנעקץ, והדבר גורם למותה.

 

חשוב לדעת!
דבורת הדבש חשובה לבני האדם לא רק בזכות הדבש שהיא מייצרת: היא גם מאביקה חשובה ביותר של צמחים רבים, אשר מהם אנו מפיקים מזון, ומספקת לנו פרופוליס (חומר מרפא שמקורו בצמחים), פולן (אבקת פרחים עשירה בויטמינים), מזון מלכות ושעווה, שממנה ניתן לייצר נרות.
 

מידע נוסף ברשת
מה רואה הדבורה? הדמיות באתר "כל צבעי הקשת ברשת".
המסע בעקבות הדבש באתר של קיבוץ יד מרדכי.
יום דבש: מבלים עם דבורים - באתר ynet
Virtual Insects and a Spider - באתר מוצגים עשרות חרקים בשלושה ממדים.